κλικ στην εικόνα
Ο αγώνας για τη λευτεριά ξεκινά!...
Το πασαλίκι του Μοριά
Η επιλογή της Πελοποννήσου δεν ήταν τυχαία. Ο ελληνικός πληθυσμός υπερτερούσε, ο τουρκικός στρατός πολεμούσε στα Γιάννενα τον Αλή πασά, υπήρχαν πολλά στελέχη της Φιλικής Εταιρείας και το ορεινό έδαφος ,ήταν λόγοι που ευνοούσαν τον αγώνα .
Στις αρχές του 1821 ο Παπαφλέσσας (κλικ),απεσταλμένος της Φιλικής Εταιρείας στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας έκαμψε τις αντιρρήσεις των προεστών και του επισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού, συντονίζοντας την έναρξη της επανάστασης.
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (κλικ) είχε έρθει κρυφά από τη Ζάκυνθο στη Μάνη και περίμενε...
Ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας) οργανώνει την εξέγερση στην βόρεια Πελοπόννησο (Αχαΐα, κλπ.). Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης οργανώνει την εξέγερση στην νότια Πελοπόννησο (Μάνη, Καλαμάτα).
Οι κινήσεις αυτές ανησύχησαν τους Τούρκους, οι οποίοι κάλεσαν προληπτικά τους αρχιερείς και τους προεστούς στην Τριπολιτσά (Τρίπολη). Όσοι από αυτούς πήγαν, φυλακίσθηκαν. Οι υπόλοιποι πραγματοποίησαν σύσκεψη στις 10 Μαρτίου στη μονή της Αγίας Λαύρας και στη συνέχεια επέστρεψαν στις επαρχίες τους για να στρατολογήσουν παλικάρια.
Το χρονικό της Επανάστασης
14 Μαρτίου 1821: Οι επαναστάτες χτυπούν 3 αγγελιοφόρους του Χουρσίτ πασά. Η Επανάσταση αρχίζει. Ο σπόρος του Ρήγα αποδίδει καρπούς...
17 Μαρτίου 1821 : Αρεόπολη Μάνης (κλικ): Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης (κλικ) κήρυξε την έναρξη της επανάστασης. Μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών στήθηκε η πρώτη σημαία του ιερού αγώνα που φέρει στη μία επιφάνεια της το σπαρτιατικό πρόσταγμα Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ και στην άλλη της τις λέξεις ΝΙΚΗ Η ΘΑΝΑΤΟΣ.
Ο ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΜΑΝΙΑΤΩΝ
«Ορκίζομαι,
εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού,
εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού
και της Αγίας Τριάδος,
να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου,
υπέρ πίστεως και Πατρίδος.
εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού,
εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού
και της Αγίας Τριάδος,
να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου,
υπέρ πίστεως και Πατρίδος.
Ορκίζομαι,
να μη βλέψω εις τα όπισθεν
εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος
και της Θρησκείας μου.
να μη βλέψω εις τα όπισθεν
εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος
και της Θρησκείας μου.
Ορκίζομαι,
«Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή Θάνατος»
υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.
«Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή Θάνατος»
υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.
21 Μαρτίου 1821: Καταλαμβάνονται το Αίγιο και τα Καλάβρυτα.
23 Μαρτίου 1821: Απελευθερώνεται η Καλαμάτα από τους επαναστάτες, με αρχηγούς τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τους Μανιάτες και τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
25 Μαρτίου 1821: Τελετουργική έναρξη της επανάστασης. Σύμφωνα με το θρύλο της Αγίας Λαύρας, η Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821, όταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός(κλικ) ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα.
Ο Σουλτάνος για αντίποινα, αλλά και για τρομοκράτηση των Ελλήνων, απαγχονίζει στην Κωνσταντινούπολη τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ και πετά το πτώμα του στον Κεράτιο κόλπο.
12-13 Μαΐου 1821:Μάχη στο Βαλτέτσι (χωριό κοντά στην Τρίπολη)
Ο στρατός του Μουσταφάμπεη παθαίνει συντριπτική ήττα από τους Έλληνες.
Η μάχη του Βαλτετσίου είναι μία από τις σημαντικότερες νίκες της ελληνικής Επανάστασης.
Με την εξάπλωση της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, αναλαμβάνει την αρχηγία των ενόπλων ο Κολοκοτρώνης.
Ιούνιος 1821: Φτάνει στην Πελοπόννησο, για να αναλάβει την αρχηγία της Επανάστασης, ο Δημήτριος Υψηλάντης, στην θέση του φυλακισμένου αδελφού του Αλέξανδρου.
23 Ιουλίου 1821: Κατάληψη του φρουρίου της Μονεμβασιάς, ύστερα από τετράμηνη πολιορκία. Είναι το πρώτο κάστρο που περνά στα χέρια των Ελλήνων.
7 Αυγούστου 1821: Καταλαμβάνεται το Νιόκαστρο (κάστρο της Πύλου), ύστερα από πολύμηνη πολιορκία.
Η Επανάσταση στους πρώτους μήνες έχει ήδη σημειώσει τις πρώτες επιτυχίες της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου